Amikor a segítség nem segítség - Írások a tökéletlenségről 2.

 

Idézetek Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka c. könyvéből.

„Az előbb majdnem megütött az egyik hozzátartozó. Ordibál és fenyegetőzik. Én ezt nem bírom tovább!” – szűrődtek ki a nővérszoba ajtaján a kétségbeesett mondatok. Mit mondhat erre egy kolléga? Összegyűjtöttünk néhány tipikus reakciót, amit (nem csak a kórházakban) oly’ gyakran hallhatsz talán te is:

 

  1. „Jézusom, hát ez szörnyű! Én nem is tudom, hogy bírod! Én is a múltkor teljesen összetörtem…” – Sóhajtozik nagyokat az egyik kollégád, hogy milyen szörnyű ez a helyzet. Majd hosszú, kínos csend következik. Végül pedig még neked kell megvigasztalnod őt.

  2. „Ó, szegénykém!” – Sajnálkozik a másik kollégád. És ha még azt is hozzáteszi, hogy „Egyem a szíved!”, akkor csak pár másodpercnek kell eltelnie, hogy a szégyen vihara halálos tornádóvá növekedjen benned.

  3. „Nem értem, miért húzod így fel magad.” – Határolódik el tőled a harmadik. Ő a hitelesség és profizmus hideg szobra. Muszáj felülről beszélnie veled, hogy érzékeltesse a gyengeséged.

  4. „Miért hagyod, hogy így kiborítsanak? Mégis mire számítottál?” – szid le szinte a negyedik, aki ő maga sem tud mit kezdeni a sebezhetőséggel. Előfordul, hogy rögtön mást kezd hibáztatni: „Már megint nem volt itt a biztonsági őr!”

  5. „Áh, csak eltúlzod a dolgot! Te olyan jó ápoló vagy, hogy mindenki szeret.” – vigasztal álságosan az a kollégád, aki magának sem meri bevallani, hogy ő is tökéletlen és sebezhető.

  6. „Ez semmi! Tudod mi történt velem tegnap?” – tromfol rád az utolsó, aki azt hiszi úgy kapcsolódhat össze veled, ha túllicitál.

Ne vessük meg őket! Mindannyian reagálunk így. Emberek vagyunk: tökéletlenek és sérülékenyek. Nehéz együttérzőnek lenni, amikor mi magunk is küzdünk a saját hitelességünkért vagy épp az előbb veszítettük el egy másik helyzetben a méltóságunkat.

Amikor nagy a stressz, együttérzésre van szükséged – egyfajta gyógyszerként. Ezt a „gyógyszert” pedig olyan embertől kaphatod meg, aki szilárdan áll a lábán, mint egy tölgyfa, de képes elfogadni a teljes személyiségedet a hibáiddal együtt. Nem tesz hozzá, nem vesz el, csak egyszerűen ott van veled, amikor magad alatt vagy.

Ha az egészségügyben dolgozóként szeretnél hasonló stresszhelyzetben „együttérzés gyógyszert kapni”, hívd a PAF HELP anonim ingyenes vonalát: 06-80-080-292