A szégyen ördög - Irások a tökéletlenségről 1.

„Ahogy a kollégám beszélt velem, majd elsüllyedtem szégyenemben.” – mondta egy ápoló egy interjúban, és most újra megjelent a szemem előtt az a megalázottság és a szégyen. Te felismered magadon ezt az érzést? Kiszárad a szád, leizzadsz, elvörösödsz, a szíved hevesen dobogni kezd, lesütöd a szemed, és az idő hirtelen lelassul. Legszívesebben a föld alá süllyednél, vagy elbújnál egy bunkiba, mint gyerekkorodban; magad elé húznád a térded, összekulcsolnád rajta a kezed, és hintázni kezdenél, mintha csak anyukád ringatna.


Elárulok neked egy titkot: a szégyen olyan „kis ördög”, aki megfutamodik, ha elmeséljük valakinek a történetünket. Ki nem állhatja ugyanis, ha szavakba öntjük őt, és nem éli túl, ha megosztjuk valakivel.Ő a titkolózást szereti. Éppen ezért a legveszélyesebb dolog, amit egy szégyenteljes esemény után tehetünk, ha elbujdosunk, vagy megpróbáljuk eltitkolni a történteket. Ha így teszünk, a szégyen áttéteket képez, mint a rák. Ezért azt mondom neked jó hangosan, hogy ha szégyent élsz át, azonnal beszélj valakivel! Légy bátor! De van egy kis bökkenő. Nem mondhatjuk el egy ilyen történetünket bárkinek. A dolog nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy sok barátod vagy rokonod van, de nem mindenki tudja együttérzéssel meghallgatni a szégyen történetedet. Lehet, hogy csak olajat önt a tűzre. A „szégyen ördög” ellenszere, ha olyasvalakivel beszélhetsz, aki szilárdan áll a lábán, mint egy tölgyfa, ugyanakkor képes elfogadni téged az erősségeiddel és hibáiddal együtt, és aki tiszteli a saját vívódásodat. Abban támogat téged, hogy lámpafényt gyújts gondolataid sötét szobájában, és bevilágíts vele a legsötétebb sarokba is. És ekkor a szavaid, mint a lámpa fénye, szinte elűzik a sötét „szégyen ördögöt”, és megnyugtató gondolatok ébredhetnek benned: elég jó vagy, és már van erőd a továbblépéshez.

Ha az egészségügyben dolgozóként szeretnéd leküzdeni a „szégyen ördögöt”, hívd a PAF HELP anonim ingyenes vonalát: 06-80-080-292