Belépés csak férfiaknak

Belépés csak férfiaknak
norvég dokumentumfilm, 74 perc, 2018
rendezte: Petter Sommer

Ha kedd, akkor kórus! Huszonöt norvég férfi több mint egy évtizede minden kedden fölkerekedik, hogy muzsikáljon, vagyis kieressze a hangját a helyi férfikórus négy szólamának egyikében. Rettentő jól szólnak! A hallgatót magával ragadja a zene, egészen addig a pontig, amíg el nem kezd figyelni a dalok néhol 18+-os szövegére. Innentől viszont nincs menekvés, mindent megtudunk a férfilét kizárólag sörrel enyhíthető gyötrelmeiről.


És éppen ez a lényeg. A huszonöt teljesen különböző karakterű férfi hétről hétre azért gyűlik össze, hogy énekeljen is, de főleg sörözzön és ugrassa egymást a nő és gyerekmentes zónában. A plafonig ér az adrenalin, nem csak a próbákon, de a fellépéseken is, a különböző falunapokon, kultúrházakban, ahol a felkonferálás alapja, hogy malac viccekkel, utalásokkal és heccekkel dobják fel már előre a közönséget.

Huszonöt férfi a nő és gyerekmentes övezetben kórust alapít, aminek alapszabályában az is szerepel: „A kórus tagjai kötelesek énekelni egymás temetésén.” Huszonöt életerős férfi, aki viccet csinál a halálból, egyszer csak szembesül azzal, hogy az életnek bármikor vége lehet.
Ivar, a kórusvezető negyvenes, életerős, szelíd motoros az egyik próbán bejelenti, hogy halálos beteg, már csak néhány hónapja van hátra.

Mit kezd ezzel huszonöt kemény férfi a nő és gyerekmentes övezetben. Hogyan erősödik meg barátságuk, hogyan élnek együtt a gyásszal már a veszteség előtt hónapokig, és ami a legfontosabb: hogyan nem ugranak el a halál elől, és hogyan tekintik Ivart a kórus vezetőjének, egészen az utolsó pillanatig, amíg él.

Huszonöt kemény férfi, aki disznó dalokat énekel a capella. Huszonöt kemény férfi, akiről példát vehetnénk mindannyian. És akkor jobb lenne élni, és meghalni.

 

Nézd meg velünk a filmet a 2020-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Nézz bele a filmbe itt!