Pándémia – mintha csatába mennénk

A világjárvány merőben új problémák elé állította az egészségügyi dolgozókat. Eddig is sokszor kerültek olyan helyzetekbe, ahol kemény lelki munkát is kell végezni, de a járvánnyal való megküzdés halmozottan kínálja a morális nehézségeket okozó problémákat.

Neil Greenberg és munkatársai arra hívják fel a figyelmet egy tanulmányukban, hogy az egészségügyi dolgozók ebben a túlfeszített, és számukra teljesen új helyzetben nagyon hasonló lelkiismereti problémákkal találkoznak, mint azok a katonák, akik éles bevetésen vannak, akár közlegények, akár tisztek. Az egészségügyi dolgozóknak is olyan nehézségekkel kell megküzdeniük, amelyek váratlanul következnek be, senkinek nincs róluk tapasztalata, két rossz végkifejlet közül kell választani a döntések során, és emberek sokaságának sorsa, akár élete kerül közvetlen veszélybe, viszonylag rövid idő alatt.

Mind a katonák, mind az egészségügyi dolgozók kemény lelkifurdalást élhetnek át emiatt, sőt, akár hosszú éveken át kísérheti őket a bűntudat, ami pszichés betegségekbe (depresszió, PTSD) fordulhat.

Gondoljunk az ágyszámcsökkentésre, melynek során egyes vezetőknek kórházi ellátásra szoruló emberek hazaküldését kellett elrendelniük, vagy olyan helyzetekre, amikor az egészségügyi dolgozó betegnek érezte magát, de a járvány miatt kialakult káoszban nem tudott pontos diagnózishoz jutni, így neki magának kellett eldönteni, hogy tovább dolgozik-e, ezzel veszélyeztetve a betegeit és kollégáit, vagy önkéntes karanténba vonul, amivel növeli a kollégák túlterheltségét, ezzel kockára teszi a betegek biztonságát. Számtalan hasonló esetet sorolhatnánk, de nézzük meg, mit találtak Greenberg, és munkatársai.  

Esély a morális sérülésre: katonai és világjárvánnyal kapcsolatos események analógiái

 

Katonai események

Egészségügyi események

Morális sérülést okozhat, ha valaki kénytelen olyan utasításokat követni, amelyek illegális, erkölcstelen, vagy a Genfi Egyezménnyel ellentétes cselekményeket írnak elő.

Morális sérülést okozhat, ha valaki kénytelen olyan klinikai utasításokat követni, melyek nem etikus vagy erkölcstelen cselekményeket írnak elő, vagy ellentétesek az adott szakmai testület  útmutatásaival.

Morális sérülést okozhat, ha valaki kénytelen elmulasztani annak bejelentését, hogy szexuális támadás vagy nemi erőszak érte őt, bajtársát vagy egy civil személyt.

Morális sérülést okozhat, ha valaki kénytelen elmulasztani annak bejelentését, hogy súlyos klinikai vétség, mulasztás, vagy megfélemlítés történt, akár saját kárára, akár munkatársa vagy egy beteg kárára. 

Morális sérülést okozhat, ha valaki a katonai szolgálat alatt vagy után elveszti a hitét abban, hogy szükséges-e, igazságos-e a katonai konfliktus amiben részt vett.

Morális sérülést okozhat, ha valaki elveszti a hitét abban, hogy megfelelő és igazságos az alkalmazott kezelési terv vagy protokoll.

Morális sérülést okozhat, ha valaki súlyos veszélybe sodorja egy bajtársát a saját tapasztalatlansága vagy határozatlansága miatt.

Morális sérülést okozhat, ha valaki súlyos veszélybe sodorja egy kollégáját vagy betegét a saját tapasztalatlansága vagy határozatlansága, vagy a kompetenciáját meghaladó feladatok miatt.

Morális sérülést okozhat, ha valaki a kiküldetésből való hazatérés után információkat kap azokról az atrocitárokról, amelyek a volt bázisán történtek.

Morális sérülést okozhat, ha valaki műszakból való hazatérés után szembesül azzal, hogy súlyosan romlott helyzet a részlegen, ahol dolgozott.

Morális sérülést okozhat, ha valakinek megtiltják, hogy ellássa azt a súlyos állapotba került civilt (különösen, ha olyasvalakiről van szó, aki nagyon kiszolgáltatott, pl. egy gyermek) aki a tábor kapuja előtt fekszik, és valószínűleg meg fog halni. 

Morális sérülést okozhat, ha arról kell dönteni, hogy két hasonló állapotú beteg közül ki kapja meg a speciális kezelést, ha látható, hogy az egyikük bele fog halni, ha nem jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Morális sérülést okozhat, ha valaki olyan parancsok kiadására kényszerül a hadművelet során, amely bajtársak vagy ártatlan civilek sérülését vagy halálát okozzák.

Morális sérülést okozhat olyan klinikai ajánlások vagy protokollok alkalmazása ami kollégák vagy páciensek halálát vagy sérülését okozhatják.

Morális sérülést okozhat halálos erejű csapás alkalmazása a harc során, melynek erlkerülhetetlenül vagy véletlenül  civil sérültjei vagy áldozatai is vannak.

Morális sérülést okozhat, ha valaki gyors beavatkozásra kényszerül sürgösségi helyzetben,  mely erlkerülhetetlenül vagy véletlenül  betegek sérüléséhez vagy halálához vezet.

Morális sérülést okozhat  tovább folytatni a szolgálatot, amikor a felettesek nem biztosítanak erősítést.

Morális sérülést okozhat tovább folytatni a szolgálatot, amikor  ismert, hogy nincsenek megfelelő erőforrások, és nincs megfelelő személyzet, különösen akkor, ha közismert hogy ez a helyzet elkerülhető lett volna.

 

A táblázat részlet a Britsh Medical Journal Hogyan kezeljük az egészségügyi dolgozókat érintő COVID-19 világjárvány kapcsán kialakult pszichés kihívásokat c. cikkéből.  
Ha az egészségügyben dolgozóként szeretnél hasonló stresszhelyzetben segítséget kapni, hívd a PAF HELP anonim ingyenes vonalát: 06-80-080-292