Ahol a baba a legfontosabb!

Stresszmentes  újszülöttellátás  workshop 2016 nov 4-5 Trénerek: Dr. Sztahovits Petra, gyermekgyógyász, Sződy Judit pszichológus, PAF tréner.

Szeretek tanulni, újat megismerni. 3-4 évente mindig keresek valamit, amivel bővíthetem a tudásomat. A PAF-ról már sokat hallottam, a téma is nagyon érdekelt, szakmába vágó, ezért nagy kíváncsisággal készülődtem erre a két napra.
Saját lányom születése után kanyarodott az életem a dúlaság felé. Évek óta vagyok jelen kisbabák érkezésénél és próbálom sok dúlatársammal együtt kellemesebbé, meghittebbé, nyugodtabbá tenni az első perceket, órákat.

Nagyon nehéz. Sok a műszer, furcsa a hozzáállás, kevés az idő, sokszor elsikkad a lényeg.

…mert mi is lenne a legfontosabb?
A BABA és az ANYA!

Sok mindent tudtam és tanultam már, mégis nagyon sok újat és megerősítőt kaptam a Stresszmentes Újszülöttellátás Workshop két napja alatt.

Újat:

Van egy hely, egy kórház, egy osztály, ahol fantasztikus munkával látják el nap, mint nap a kisebbnél kisebb korababákat. Ahol tényleg a baba van a középpontban. Ahol figyelnek az anyákra. Ahol együtt dolgoznak a családokkal, a családokért. Ahol csodálatos, elkötelezett orvosok látják el ezt a nagyon nehéz feladatot. Ez a Honvéd PIC, Petra munkahelye.
Jó volt ezt látni és hallani.

Megerősítőt:

Nagyon fontos a kommunikáció, a jó és előrevivő kommunikáció. Mindig fel kell frissítenünk a tudásunkat, hogy élesben jobban menjen, hiszen az élet minden területén használjuk nap, mint nap. Köszönjük a szituációs gyakorlatokat és a játékokat Juditnak.

A szoptatás, az anyatej minden baba számára fontos, nem szabad csüggedni, segíteni kell, ahol csak tudunk, hogy minél több anyuka tudja szoptatni a babáját. Vissza kell adni a nőknek azt a tudást és hitet, hogy ez megy nekik.

A kenguru-módszer egyre több kórházban terjed. Egyre több helyen jönnek rá arra, hogy így kompetensebb a szülő, a kisbaba gyorsabban alkalmazkodik a kinti léthez. Pl.: Hamarabb elhagyhatja az inkubátort és hamarabb áttér az anyatejes táplálásra.

Ez a két nap sokkal többet adott annál, mint amire számítottam. Volt sok beszélgetés, sok megosztás, közös ebéd, sok pogi és süti és persze sírás és nevetés.

Köszönöm, hogy részese lehettem.
… most megyek és teszem a dolgom!


Seiler Tünde  dúla