Szuri fájdalom nélkül

Amikor orvoshoz kell menni, a tűszúrás a legfélelmetesebb a gyerekek számára – állítja dr. Stefan Friedrichsdorf, a Children’s Minnesota orvosigazgatója, fájdalom és palliatív ellátás specialista. A gyerekkori oltás vagy injekció okozta fájdalom és az azzal kapcsolatos félelem későbbiekben tűfóbiát, végső soron életmentő oltások elkerülését vonhatja maga után. A gyerekgyógyászok reménye az, hogy ha csökkentik a tű okozta fájdalmat, az hosszútávon csökkenti majd az oltások beadatásával kapcsolatos hezitálást és félelmet.
- Amióta elkezdtük, egyre kevesebb a tűfóbiás gyerek -  állítja dr. Friedrichsdorf.

A Comfort Promise elnevezésű kezdeményezés az egész Children’s Minnesota-ban alapvető hozzáállás, ami azt jeleni, hogy
elkötelezettek a tű okozta és minden más fajta fájdalom csökkentésére.

A Comfort Promise négy alapvető fájdalomcsillapítási módot foglal magába, melyeket minden esetben fel kell ajánlani a szülőnek.

A bőr érzéstelenítése
A lidokainos helyi érzéstelenítő vény nélkül kapható (itthon az Emla-t használják a gyermekorvosok – szerk.) és csecsemők számára is biztonságos. A beavatkozás előtt 30 perccel kell rákenni az adott bőrfelületre. A Children’s Minnesotaban ezt mindenkinek minden alkalommal felajánlják. Ez sok tervezést, koordinálást igénylő nehéz feladat, de megvalósítható.

Szoptatás
A 12 hónapos kor alatti csecsemők esetén oltás és vérvétel előtt fel kell ajánlani a szoptatás vagy cukros vízbe mártott cumi lehetőségét. Bámulatos a hatékonysága. Egy korábbi átfogó tanulmány szerint a szoptatás a helyi érzéstelenítőnél is hatékonyabb.

Testhelyzet
Nem szabad lefogni a gyereket, mert az még jobban megijeszti. Ehelyett a szülő ölében legyen függőleges testhelyzetben. Bár sok helyen mai napig bevett gyakorlat, a Children’s Minnesotában tilos a lefogás. Nagyon ritka az olyan életmentő szituáció, amikor nincs idő másra és helye van az ilyen korlátozásnak.

Figyelemelterelés
Kornak megfelelő figyelem elterelő technikák, mint a szappanbuborék vagy a szülő telefonja szintén nagyon jól beválnak.

A szülők kommunikációjának is fontos szerepe van abban, hogy a gyerek miként viszonyul a tűhöz vagy a fájdalomhoz. Kutatások szerint a szülők olyan kijelentései mint „Mindjárt túl leszünk rajta.” vagy a „Nem fog nagyon fájni.” aggodalmat közvetít a gyermek felé, ami ezáltal fokozhatja is a fájdalmat. Ehelyett elterelő mondatokat és megküzdési javaslatokat kéne használni, mint például „Lélegezz mélyeket!”. Ha a fentiek nem válnak be, akkor nitrogén oxidult vagy másfajta bódítást használnak.

Kanadában Dr. Christine Chambers vezetésével működik az „It doesn’t have to hurt” kezdeményezés, mely szülőknek nyújt hasznos tájékoztatást a gyerekeknek adható fájdalomcsillapítási módokról. Egy szeptemberi cikkében a gyermekkori fájdalom támájában elért kutatási eredményeket ismerteti.

A szakszemélyzet mai napig sokszor nemet mond a olyan anyának, aki szoptatni akar szúrás közben, mondván a gyerek a rossz élményt a szopizáshoz fogja kötni, vagy esetleg félrenyel. Egy-egy pozitívan zárult eset azonban őket is meggyőzheti, hogy érdemes használni a fenti technikákat. Egy megtörtén eset, hogy az anyuka kitartott a szoptatás mellett, végül pedig az asszisztens élete legjobban sikerült beavatkozásának élte meg az így adott szurit.

 A ChildKind olyan nemzetközi kezdeményezés, mely a gyermekek fájdalmának kezelésének legjobb evidence-based gyakorlatát kívánja terjeszteni. Kanadában egy, az USA-ban már több kórház is megszerezte a ChildKind minősítést, és arra törekszenek, hogy minél több kórház csatlakozzon.

A változás lassú folyamat, de dr. Chambers és a többi fájdalom specialista szenvedélyesen hisz abban, hogy a legkisebb fájdalmat is érdemes elkerülni. Ebben pedig a szülőket látják a legfontosabb partnernek, mert ha ők felvetik a fájdalomcsillapítás lehetőségét, akkor a szakemberek is elgondolkoznak rajta.

Dr. Friedrichsdorf húszéves tapasztalata is az, hogy a szülőkön keresztül lehet ezen a téren a legtöbbet elérni. Fontos, hogy szem előtt tartsák, hogy megfelelő fájdalomcsillapításban részesüljön a gyerekük. Persze ők maguk is sokat tehetnek ezért, ha időben bekenik a megfelelő bőrterületet, vagy segítenek elterelni a gyerek figyelmét.

Dr. Friedrichsdorf reméli, hogy egyetlen szülő sem fogadja el , hogy elutasítsák, amikor azt kéri, hogy fenti technikák valamelyikét alkalmazzák gyermeke fájdalmának csillapítására.

                                                                                                                                                                          Dr. Perri Klass cikke alapján készítette Dr. Telcs Borbála