Segítő kutyák - lendület a PAF-tól

Évek óta tudjuk, milyen fantasztikus lehetőség rejlik kutyák terápiás munkájában. Gyógyító, fejlesztő, rehabilitációs, oktató, pszichoterápiás szakemberek társaként meghatványozzák az eredményeket, ráadásul boldogító élménnyé varázsolják a segítő folyamatot a kiképzett, speciális készségekkel rendelkező terápiás kutyák. A PAF egyik célja, hogy minél több érdeklődővel megismertesse az állat asszisztált terápia módszerét, és a Magyarországon érvényes szabályozást. Két napos workshopjaink résztvevőivel tartjuk a kapcsolatot. Menla, Zsebi és Maya gazdája a PAF tavaszi „kutyás workshopjának” köszönheti a lendületet, mellyel halad a „terápiás kutyázás”útján. Megkérdeztük, hol tartanak.

 

 

Dr. Losonczi László gyermekorvos (Pöttöm Klinika): A PAF workshopon kapott szemlélettel szeretném jól nevelni a kutyámat a terápiás irányt is figyelembe véve.

Menla két hete van nálam, mindössze 10 hetes, mi most a korai szocializáció fázisában vagyunk, ismerkedünk a világgal. 

Ebben az izgalmas időszakban igen nagy segítséget nyújt két terápiás kutya, Maya és Frida, és persze a gazdájuk, Erika.

Kutyám nevét a Menla hagyatéka című magyar dokumentumfilm ihlette, amely a tibeti gyógyászatot ismerteti meg velünk, nyugati gondolkodású emberekkel. A film mondandója összecseng a PAF szellemiségével: máshogy is meg lehet közelíteni a gyógyítást, akár más paradigmán alapuló módszerek használatával is. 

Még nagyon hosszú út áll előttünk, de reményeim szerint Menla házi gyermekorvosi rendelésemen fog velem dolgozni.

 


 

Dr. Somogyi Szilvia orvos (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika):

Három csodálatos macskám mellé beköltözött az életembe Zsebi, teljes nevén Szőlőhegyi Bitangűző Zsebibaba, most 10 hetes cavalier fiúcska.

Imádom, és teljesen elvarázsol, hogy milyen figyelmes, ahogy tanul. Igyekszem minél több helyzethez szoktatni, BKV-zunk ha megyünk valahova, viszem magam társaságba, összejövetelekre, hazavittem már nyaralni.

Semmiféle szorongást vagy nyűgösséget nem váltanak ki belőle ezek a helyzetek, sőt minden idegen emberrel azonnal megszeretteti magát, séta közben is.

A macskáimon most néha próbálgatja az erejét de ők hamar helyrepofozzák. Két hét múlva megnézi egy, Eszter által javasolt habilitációs kiképző is. Szeptembertől kutyaoviba viszem.

A munkahelyemen rábólintottak a kutyás terápiára, ebben az évben egyelőre külső kutya-terapeuta párossal fogjuk megoldani 

 


 

Venyegei Fatima: Maya kutyával június elején sikeres terápiás temperamentum vizsgát tettünk.

Ősszel folytatjuk hospitálással, terápiás környezetben gyakorlással, felkészüléssel a záró vizsgára.

Több csoportot meg szeretnék nézni Mayával, hogy lássam, neki mi jó.

Egyelőre itt tartunk. Őszig pedig (és persze utána is) agilityzünk hobbiból.

Nagyon jót tesz a kutya-gazdi együttműködésnek, és jó buli.

 


 

Várunk téged is a legközelebbi workshopra!

Itt jelentkezhetsz!