A szavaknak mágikus ereje van

(Birtalan Balázs – Mátai Tamás: Életvégi beszélgetés)

„Hiányzik a tudás, hogy a közlések a betegben valódi változásokat idéznek elő, akár pozitív irányba, akár negatív irányba. Akár a gyógyulás útján, akár arrafelé, hogy én egy tehetetlen falevélként sodródom a szélben, és semmi kontrollom nincs afelett, hogy mi fog itt történni”
 „Amikor közölnek a beteggel egy rossz hírt – maradjunk ennél, hogy rosszindulatú daganata van, - ebben az esetben a beteg – ezt Bányai Éva a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke fogalmazta így – a beteg módosult tudatállapotba kerül.

Ez azt jelenti, hogy a szuggesztibilitása, a szuggesztiók iránti érzékenysége hihetetlen mértékben megnövekszik. Bármilyen mondat elhangzik, abban a térben ahol a beteg van, bárkitől, aki kompetens személynek tűnik, annak a mondatnak a jelentése vagy jelentősége az hatszor, nyolcszor, tízszer akkora súllyal fog beíródni a beteg tudatába.

Emlékszem, ami utólag már kicsit komikusnak tűnik, hogy fölébredtem az altatásból a kolonoszkópia után, bejött az orvos, közölte, hogy rosszindulatú daganat, „itt a papír a CT-ről, viszont látásra” – kerestem azt, aki legalább egy kicsit úgy néz ki, mintha kórházi ruhában lenne, és kérdeztem, hogy mik az esélyeim.

Aki egy kicsit úgy nézett ki, mintha kórházi ruhában lenne, az történetesen egy takarítónő volt. Tehát én a rosszindulatú daganatomról való közlés után egy kórházi takarítónőt interjúvoltam meg arról, hogy milyenek a kilátásaim, és mi fog várni a műtét során. Most ezt röhögve mondom, de ugyanakkor el is sírhatom magam rajta. Tamás ott volt velem, ő sem ma jött a hathúszassal, de azt teljesen adekvátnak tartotta ő is, hogy megkérdezzük azt, aki itt van, hogy mi fog történni. Szerencsére a kórházi takarítónő meglepően tájékozott volt a kérdésben. Kicsit empatikusnak is bizonyult, és mondta, hogy nyugodjak meg, nem lesz semmi baj. Ez nagyon jó érzés volt nekem. Jaj, de jó, megmondta nekem egy hivatalos ember a kórházban, hogy nem lesz semmi baj. Hurrá. Ezzel a tudattal mentünk haza, hogy nekünk ezt a kórházban mondták, hogy nem lesz semmi baj…”

Onkológia, élet, halál, hipnábilitás, kommunikáció, tájékoztatás, információ, orvosképzés, ápolóképzés, boldogság, párkapcsolat, módosult tudatállapot, hospice, jelenlét – itt találod a Magyar Hospice Alapítvány filmjét nézd meg, hallgasd meg!