Szívtől szívig ott, ahol életeket mentenek!

Sürgősségi betegellátás. Vajon van idő itt egymás lelkére figyelni? Egymást érzéseit tiszteletben tartani? Érzelmi biztonságot nyújtani a sérült, beteg gyerekeknek, riadt, pánikba esett szülőknek?

A PAF küldetésében két napos erőszakmentes kommunikációs, népszerű nevén Zsiráf kommunikációs tréninget terveztünk a Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Osztályának 16 dolgozójával 2016. január 21. és 22.-én, Bodor Márton és Virágh Anna vezetésével.

Eddig a hivatalos hírek, a puszta tények. Ezt tudtuk előre, erre készültünk.

De hogy volt?

A háttér melengető, szorongató: sok várakozó drága baba, kisgyerek, színes, vidám épületek, de mégiscsak kórház.

Gyülekezés, ismerkedés.

A levegőben kis tartózkodás, kimondatlan kérdések. Két nap. Mit lehet itt két napig csinálni? S talán: mennyi minden mást is lehetne két nap alatt csinálni.

Trénerként, szervezetfejlesztőként is izgalom, kihívás: itt olyan csapatnak, ápolóknak, orvosoknak kell adni, akik naponta életeket mentenek, méghozzá gyerekek életét. Minden percnek, mozdulatnak, szónak súlya, jelentősége van.

Az agenda szerint lépésről lépésre, témáról témára haladtunk, ám szinte észrevétlenül egyre mélyebb, őszintébb, nyíltabb légkörben.

Az első nap hangsúlya ÉN, a második TE. Jó ez a sorrend? Én üzenetek és értő figyelem. Empátia a kollégáknak és az osztályra érkező babáknak, mamáknak, de empátia éppen így magunknak is. Szükségletek, önkifejezés és határvédelem. Nagyobb intimitás és több öröm. Konfliktusok, megoldások. Zsiráf és sakálfülek, amiket lassan akkor is észrevettünk, ha nem tettük fel. Sok nevetés, sok tanulás, kérdések, kétségek, néha könnyek.

Orvos, ápoló, tréner, résztvevő egy csapattá, cinkostársakká formálódtunk, adtunk-kaptunk.

Zsiráf fülekkel és tettre kész örömmel felvértezve indultunk vissza a hétköznapokba, hogy mindezt élőben is kipróbálhassuk.

Virágh Anna és Bodor Marton